Henkies blog!



31 december - Ik ben er klaar voor...
Hier onze bijdrage aan de vuurwerk-voorverkoop dit jaar...





30 december - Wat eten we vanavond
Kaaskroketjes met pikante tomatensaus en sla.





30 december - Klussen klussen klussen
Misschien niet zoveel verschil met gisteren, maar de vloerplanken zitten nu vast, de afvoer is vastgelijmd en de meeste spaanplaten om de vloer af te vlakken liggen er op. Onder de wasmachine en wasbak nog niet, want de nieuwe vloerplanken zijn wat hoger dan de reguliere planken en daar moet ik dus nog een dunnere spaanplaat voor halen om op gelijke hoogte te komen met de rest van de bijkeuken. Jammer dus dat ik moest stoppen, maar ik moest ook nog kaaskroketten maken...





29 december - Wat eten we vanavond
Omdat Monique op bezoek was trapten we af met een glaasje champagne (nou ja Argentijnse roze bubbels) en een garnalencocktail. Gevolgd door een wildstoofschotel met Zuid-Afrikaanse kruiden en tiramisu met een dessert-wijntje.





29 december - Klussen klussen klussen
De vloerplanken zijn op maat gezaagd en de afvoer zit nu zoals het hoort. Planken nog vastschroeven, afvoer nog verlijmen, maar het gat zit nu in principe weer dicht...





28 december - Klussen klussen klussen (2)
En nog even als panorama vanaf het raam... (zie mijn schoenen onderaan de foto).





28 december - Klussen klussen klussen (1)
Oh jee, nu wordt het menens! De laatste muur vandaag van topstuc voorzien en gelijk maar doorgegaan om de vloer onder de wasmachine, droger en wasbak van nieuwe planken te voorzien. Was wel nodig want in de loop der tijd was het enigszins gatenkaas en afgekorte delen geworden. De wasbak heb ik nog steeds in bedrijf: er staat nu een stuk vloerdeel onder aan de voorkant, maar ik kan er nog steeds op klimmen om bij het plafond te komen en we hebben ook nog immer water. Nu proberen weer zo gauw mogelijk dicht te gooien met de nieuwe planken en dan toch weer gaten te maken, ditmaal op de goede plek voor de afvoer van de wasmachine en een nieuwe (nog aan te schaffen) spoelbak.





27 december - Mokkasouffle
Het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat: warme mokka-souffle. Cristel had er wel wat tijd voor over om dit voor te bereiden, terwijl ik nog aan het klussen was.





25 december - Boetseermarsepein
Omdat Jos het kerstdiner op tafel zette, zijn Cristel en ik bezig geweest om Jos en Willy vast te leggen in boetseermarsepein. Men vond dat we aardig creatief bezig waren geweest. Aan het eind van het diner waren zowel Jos als Willy opgegeten overigens. Stelletje onverlaten!





24 december - Kerstavondmaal
Morgen gaan we op bezoek bij Jos, maar vanavond hebben we alvast een voorschotje genomen. Als amuse een stamppot van venkel met een gegrilde garnaal. Voor het voorgerecht enkele krab-mais koekjes. Als hoofdgerecht coquilles met pancetta, ui en room, afgeblust in sambuca, samen met een venkel-quiche uit de oven. Voor het dessert iets makkelijks: een kant en klare crème brulee (alleen de suiker moest nog gebrand worden, met de soldeerbrander...).





24 december - Bijkeuken
Zoals gewoonlijk ging het weer niet snel genoeg: even een paar latjes langs de plafondplaten maken vandaag, maar ja bij elke hoek was er wel iets aparts te doen. Tussentijds moest ik nog even wat PUR schuim naast het raamkozijn spuiten. Tja en dan breekt natuurlijk die tuit van die bus en kon ik weer terug naar de Gamma. Ik mocht gelukkig wel een nieuwe bus meenemen, maar dat kost je toch weer een half uurtje extra uiteraard. Enfin het plafond zit er in en is netjes afgewerkt zo. Na de kerst maar weer verder met de muren en hopelijk ook de vloer...





23 december - Verse pasta
Het is een beetje werk, maar wel zo lekker: verse pasta. In dit geval met eendenborst met sinaasappelsaus en champignons en daar naast gewokte groene asperges met knoflook-citroen-peper en sesamzaadjes.





23 december - Tafeltje
Het tafeltje hadden we al, maar het plateautje halverwege heb ik zelf gemaakt om de afstandsbedieningen op te kunnen leggen. Nu we de nieuwe stoelen eindelijk eens in gebruik hebben genomen, vanwege de nieuwe tv, bleken we wat ruimte te kort te komen. Handig opgelost zo, nietwaar?





22 december - Wat eten we vanavond
Eigenlijk had ik een salade met drie soorten tomaten en gekruide kip opgeschreven, maar Cristel vond het te koud daarvoor, dus de tomaten belandden met knoflook in de oven en de rauwe ui in de salade werd meegebakken met de kalkoen... Uiteraard werd het helemaal af gemaakt met een ciabatta met kruidenboter en een lekker wijntje erbij.





22 december - Toastje...
Een beetje van Internet en een beetje van mezelf: toastjes met avocadocreme (avocado, crème fraiche, citroensap, citroenrasp en peper) en een gewokte knoflook-sprinkhaan. Smaakte goed, nu eens uitproberen op een feestje...





21 december - Stamppotje
Een stamppot uit het nieuwe kookboek van Cristel. Een stamppot van aardappel met gewokte chinese kool en paprika met geitenkaas.





21 december - Laatste lunch?
Nogmaals: als die Maya's gelijk krijgen hebben we die Van Dobbe kroketten toch maar mooi gered...





21 december - Klussen klussen klussen
Of die wereld vandaag nou vergaat of niet: het plafond in de bijkeuken zit er nu in ieder geval (bijna) in...





20 december - Laatste avondmaal...
...tenminste, als die Mayas gelijk krijgen. In ieder geval kunnen ze ons dit ook niet meer afpakken: trio wild met mango chutney, gecarameliseerde worteltjes en aardappelballetjes met knoflook mayo...





20 december - -2012-2012-2012...
Tja, als die Mayas gelijk krijgen was dit de laatste dag, maar mooi dat ze ons de fantastische ervaring niet meer afnemen van het drinken van een glas champagne om 20:12 op 20-12, 2012!!! (Als ze wel gelijk krijgen baal ik er natuurlijk van dat ik de laatste dag nog zo nodig naar de tandarts moest, maar aan de andere kant: dan hoef ik de rekening mooi ook niet meer te betalen!)





16 december - Polenta polenta polenta...
Vooraf polenta sticks (met extra kruiden en in een beslagje van ei en paneermeel gefrituurd) en als hoofdmaal een polenta pizza (met champignons, tomaat, paprika en pizza-kaas).





15 december - Wat eten we vanavond
Een eenvoudige doch voedzame maaltijd: een zeebaarsje in zoutkorst, gebakken krieltjes en scarola a la pistacchio. Tja, je zult maar zo'n pa hebben, die af en toe een zeebaars uit het water sleurt en niet te beroerd is deze van ingewanden te ontdoen en in de vriezer te bewaren totdat wij een keer langs komen om deze mee te nemen...





12 december - 12-12-12-12-12-12...
Vandaag deden we om 12:12 op 12-12-12, 12 burpees en 3 x 12 opdrukoefeningen bij de fitness. Zodat ik in de toekomst kan antwoorden waar ik was toen de lichten uit gingen in New York city en waar ik was op 12:12 12-12-12! Zo'n datum krijgen we deze eeuw niet meer terug.





09 december - Kerstboom
Koopzondag bij het tuincentrum op de hoek, dus maar even een boompje gehaald. Meteen ook maar eens een grotere bak waar ie in kan staan. Elk jaar moest ik weer een uur staan zagen in de schuur om de onderkant op maat te maken. In die nieuwe bak pastte hij er echter gewoon in. Ook maar eens een Nordmann gekocht: vorig jaar lagen er meer naalden onder de boom dan eraan zaten, omdat we een gewone kerstboom hadden gekocht. Eens zien hoe dat dit jaar uitpakt. Ook staat ie voor het eerst niet meer in de hoek. Nu de nieuwe tv elders staat kwam de plek naast de open haard vrij.





25 november - Boa Vista
Lekker hoor, zo'n weekje naar de zon eind november. Dit jaar was Boa Vista, één van de Kaap Verdische eilanden, aan de beurt. We hebben niet veel anders gedaan dan wat uitslapen, lekker eten, rondhangen, boeken gelezen en een paar keer op het strand gelegen. Één keer hebben we een excursie geboekt naar het zuiden van het eiland. Daar kwamen we de rest van de toeristen tegen, die in het all inclusive Riu hotel zaten. Toen ze hoorden dat wij gewoon in een hotel in Sal Rei zaten vroegen ze ons vol ongeloof: maar kun je daar wel wat eten dan en zonder gevaar over straat? Je kreeg het idee dat ze dachten dat je neus eraf geschoten zou worden als je die buiten de deur van het Riu stak. We hebben ze maar niet wijzer gemaakt... Enkele foto's zijn te vinden onder Verhalen en foto's.





22 november - Wat eten we vanavond
Een mediterrane aardappel-gratin schotel met courgette, slagroom en tapenade van kappers, gedroogde tomaten en olijven. Smullen...





18 november - Schutting
De schutting staat weliswaar, maar de buurman zit wat hoger met zijn tuin en heeft enkele tegels (links op het plaatje) rechtop gezet om daar aarde tegenaan te storten. Wij vinden dat wat kaal om tegenaan te kijken en dus heb ik een aantal planken (rechts...) van de oude schutting hergebruikt om er een houten afscheiding van te maken. Hoef ik meteen minder zooi in de grijze bak te stoppen.





17 november - Gevulde speculaas
Cristel vond wat tijd om die staaf amandelspijs te verwerken in een gevulde speculaas. Ik moest even wachten tot we een stuk mochten nemen bij de koffie, maar dat was het wachten wel waard...





10 november - Bananasplit
Ik had nog een banaan, die op moest, maar ik vond hem wat saai, dus snel doormidden met dat ding, beetje ijs en een dot slagroom erop en afmaken met een scheutje stroop en smullen maar...





09 november - Schutting
Lekker zo'n dagje verlof. Tussen de bedrijven door nog even het laatste deel op maat gemaakt om ertussen te kunnen hangen en de schutting af te maken. Toen ik de zaag er in zette bleek het anders in elkaar te zitten dan ik dacht. Geen losse latjes, maar gefreesde planken, die met messing en groefverbindingen in elkaar staken. Maar goed ook want ik was al bang dat die losse latjes tijdens het zagen alle kanten op vlogen. Het was wat werk, maar het is nu tenminste af.







09 november - "Mijn favoriete plekje"
Wederom verscheen er een pagina in het personeelsblad van mijn hand (zie 17 maart voor "het eetstokje"). Dit keer de rubriek "mijn favoriete plekje", waarin je je favoriete vakantiebestemming of verblijfplaats mag noemen. Ik heb maar meteen een heel continent genomen: Australië. Voor de liefhebbers: hier de pdf van de oktoberuitgave van het personeelsblad. Dit was dan ook meteen de allerlaatste papieren versie, hierna krijgen we hem alleen nog maar digitaal toegestuurd. Waarschijnlijk was het dan ook de laatste versie, die nog goed gelezen wordt, want met die digitale nieuwsbrieven is het bij iedereen hetzelfde: geen tijd om het te lezen, dus weg ermee... Dat het gelezen wordt bleek overigens uit de commentaren van enkele directe collega's, maar ook enkele collega's van andere centra.





04 november - Vogelhuisje
Tja, toen ik niet verder kon met de schutting heb ik enkele onderdelen van een oud stereokastje hergebruikt om een vogelhuisje van te maken. Bijna af, alleen her en der nog wat gronden en aflakken. Ik heb de maten laten afhangen van de onderdelen, maar op Internet staat dat die vogels nogal kieskeurig zijn qua afmetingen, Nou we zullen wel zien, als die rotbeesten er niet in willen nesten dan kunnen ze de boom in...





04 november - Schutting
Op zondag uiteraard eerst even uitslapen en dan rond 12 uur aan de slag met het laatste stukje schutting. Tja, daar kon ik rond half 2 al weer mee ophouden omdat het begon te regenen. In ieder geval hangt nu de laatste balk alvast op zijn plek en zitten de schermdragers er al op. Nu moet ik het laatste scherm op maat zagen om hem er tussen te kunnen hangen. Dat vraagt toch echt even om een droge dag, want in de schuur heb ik daarvoor niet genoeg ruimte.





31 oktober - Zalmquiche...
...in tegenstelling tot 3 oktober nu wel een echte zalm quiche. De gerookte zalm lag al ruim voor 3 oktober in onze vriezer, maar we wisten toen niet zeker of we überhaupt zalm in de vriezer hadden liggen en daarom hebben we hem toen maar met rivierkreeftjes gemaakt, omdat er zalmonella (!) aangetroffen was in gerookte zalm en deze dus niet te krijgen was. Enfin, met die zalm uit de vriezer was waarschijnlijk niets mis, maar hij ging nu toch in een quiche een half uur in de oven op 180 graden, dus dat moest sowieso goed gaan. Zoals op 3 oktober gemeld gewoon met bladerdeeg in plaats van moeilijk gedoe met aardappelpuree-deeg. Als extra hebben we er enkele groene paprika's en pepers uit de tuin doorheen gedaan. Smaakte uit de kunst...





28 oktober - Herfst
En dan kleuren de bladeren van onze liquidambar natuurlijk op zijn mooist.





27 oktober - Schutting
De schutting staat op 1 klein stukje in de hoek na. De buurman en ik hebben hem in 2 zaterdagen weer opgebouwd. Niet gek voor 2 amateurs al zeg ik het zelf.





26 oktober - Auberginerolletjes
Om precies te zijn aubergine-asperge-geitenkaasrolletjes. Lekker, met een paprika-coulis, frietjes en rucola.





21 oktober - Insecten (4)
Ook de laatste pot met insecten is nu open gegaan. Nu was het de beurt aan de meelwormen. Ik heb ze heel simpel even met wat olie gebakken en in een schaaltje op tafel gezet, waarna iedereen er een paar aan zijn salade toe kon voegen. Wellicht overbodig om te zeggen dat ik vervolgens de meeste heb opgegeten?





21 oktober - Pao de queijo (4)
Voorlopig laatste poging want nu is het cassavemeel op. Ten opzichte van vorige week alleen wat bakpoeder toegevoegd. Hierdoor wordt het inderdaad wat luchtiger. Ik heb het idee dat het geheel in Brazilië toch nog wat luchtiger was, maar voorlopig houd ik het hier maar even bij. Pa en Ma vonden ze in ieder geval wel lekker...





21 oktober - Bramentaart
Vandaag bezoek van mijn ouders, dus laten we eens starten met een lekkere bramen-amandel taart bij de koffie.





14 oktober - Wat eten we vanavond
Griekse mezes: tonijnsalade, salade met granaatappel, kaas, en pistacchios, tzatziki, Griekse gehaktballetjes en aardappels in tomatensaus. Lekker met een ciabatta-olijven broodje en een cocktail met ouzo en vermouth.





14 oktober - Schutting
Eigenlijk hadden we gisteren afgesproken met de buren om de schutting verder af te breken en de nieuwe delen neer te zetten, maar door het rotweer kwam er gisteren natuurlijk niets van, dus gingen we vandaag maar weer verder. Tuin lijkt opeens twee keer zo groot!





14 oktober - Pao de queijo (3)
Vandaag poging 3 om Braziliaanse kaasbroodjes te maken. Nu met een recept van chefinyou.com. Dit lijkt er tot nu het beste op, maar ze horen nog iets luchtiger te zijn. In het recept van chefinyou ontbreekt nog bakmeel, dus dan gaan we dat maar weer eens proberen voor poging 4 (en ik mag nog iets scheutiger zijn met het zout of iets pittiger kaas gebruiken)...





13 oktober - Humkessoep
Vroeger een armeluissoepje: de laatste doorgeschoten snijbonen, sperciebonen en prei werden in kleine stukjes (humkes) gesneden en met knolselderij, witte bonen, spekjes en worst tot soep verwerkt. Nu vooral gewoon lekker en inderdaad nog steeds niet echt duur, ondanks dat we zo lui waren om er geneden snijbonen en prei in te stoppen...





07 oktober - Wat eten we vanavond
St Jacobsschelpen met spek en uien, afgeblust met sambuca in room, zestier-frietjes en Griekse salade met granaatappelpitjes. Uiteraard met een lekker wijntje...





07 oktober - Taartje met ricotta en pesto
Vanavond was Cristel aan de beurt voor het voorgerechtje: een hartige taart met toast/zonnebloem/pompoen/pijnboompitten voor de bodem, ricotta/ei/olie/bloem als beleg en een lepeltje pesto om het af te maken...





07 oktober - Schutting
Het lijkt wel of het de laatste tijd alleen nog over eten gaat op mijn site, dus was het vandaag maar weer eens tijd voor wat anders: het slopen van een deel van de schutting. Die staat al een paar jaar op instorten en nu we nieuwe buren hebben wilden we wel eens wat nieuws. De buurman had ergens een uiterst goedkoop adresje gevonden en alvast de delen gehaald, dus waren wij nu aan de beurt om te beginnen een aantal oude delen weg te halen. Er ligt nu al weer een gigantische hoop houten planken in de voortuin, dus volgende week maar weer eens verder gaan.





07 oktober - Pao de queijo (2)
OK, nu had ik ook echte cassavemeel gehaald bij de toko en heb ik er gerapste pecorino kaas in gedaan, opdat ik die wat fijner kon raspen. Ik had er de helft van de hoeveelheid melk in gedaan, omdat ik het nu niet wou gieten in een muffinvorm, maar als bolletjes op een bakplaat wou leggen. Tja, zelfs met de helft van de melk bleef het te vloeibaar, dus toen nog maar wat gewone tarwebloem eraan toegevoegd, totdat het stijf genoeg werd om op de bakplaat te leggen. Het resultaat oogt al meer als de pao uit Brazilië en smaakt er ook meer naar, maar is toch nog wat te stevig. Nog eens proberen met een ander recept, dat wat meer lijkt op soezendeeg (weer die soezen...).





07 oktober - OlijfOlie
Lekker zo'n blikje olijfolie uit Italië. Helemaal als je zus die voor je mee gebracht heeft. Maar ze is bijna op. Wanneer krijg ik weer nieuwe?





06 oktober - Zeebaarsje
Nou ja, zeebaarsje..., Pa had de kop er maar afgehaald omdat ie anders niet in die piepschuim box paste, die we van hem kregen om twee zeebaarzen van Den Helder naar Gouda te vervoeren. Cristel had op Internet een recept gevonden met courgette, aubergine en tomaatjes. Eigenlijk erg makkelijk: zo in de oven, met wat olie en rozemarijn en smullen maar!





06 oktober - S(m)oesjes
Soesjes gevuld met een mengsel van geitenkaas met gedroogde tomaat, bieslook en wat peper. Als je het recept volgt valt je op dat het dezelfde bewerking heeft als churros en sneeuwballen (zie de blog van 31 december 2011). Eigenlijk erg makkelijk en je kunt de soezen met allerlei zaken vullen, zoals nu voor een lekker voorafje bij een cocktailtje...





03 oktober - Zalmquiche...
...tenminste het was de bedoeling hier gesnipperde gerookte zalm in te gebruiken, maar die was niet te vinden bij Appie, omdat ze was teruggeroepen vanwege besmetting met salmonella. Dan maar eens proberen met rivierkreeftjes. Wel te eten, maar daarmee wordt de quiche wel wat droger. Ook de bodem van zelfgemaakt deeg met aardappelpuree was op zich goed te eten, maar eigenlijk is bladerdeeg net zo lekker en veel makkelijker om te gebruiken, dus dat gaan we nog eens proberen als de kwaliteit van de zalm weer in orde is.





30 september - Insecten (3)
Vandaag waren de kleine buffalowormen aan de beurt. Ook weer een recept uit het Insectenkookboek: kaasstengels met buffalowormen. De wormpjes smaken opnieuw licht nootachtig en knapperig. Benieuwd wat de collega's zeggen als ik er morgen een paar meeneem.





30 september - Pao de queijo
Vorig jaar hadden we deze kaasbolletjes veel bij het ontbijt in Brazilië. Tijd om dat zelf eens te proberen met een recept van Internet. Ze smaakten goed, maar nog niet zoals in Brazilië. Dat kwam ten eerste doordat ik geen cassavemeel kon vinden bij Appie en ten tweede heb ik geraspte kaas uit een zakje gebruikt, waardoor ze iets te grof bleef: te zien aan de bruine strepen door de kaasbroodjes. Bovendien kreeg je in Brazilië echt ronde bolletjes en dat kan ik met dit recept wel vergeten, omdat je het deeg zo ongeveer kan gieten in de muffin vormpjes. Dat gaan we dus nog eens proberen.





29 september - Een klassieker...
...deze pepperoni pizza. Helemaal met paprika en rode peper uit eigen tuin.





22 september - Insecten (2)
OK, hierbij de eerste poging van een gerecht met sprinkhanen: je haalt de vleugels en pootjes van de sprinkhanen af en bakt ze dan knapperig met flink wat knoflook en peper in de pan. Ze smaken licht nootachtig en het deed me vaag denken aan baklava omdat het een laagjesstructuur heeft in de mond. Ze deden het goed bij nachos met paprika en kaas uit de oven en wat guacomole dip.







22 september - Insecten(1)
Op de terugweg van Den Helder naar Gouda reden we vandaag even langs poelier Ruig in Oostzaan. Ze verkopen naast de gebruikelijke poelierszaken ook potjes gevriesdroogde insecten. Ik heb een potje van elke varieteit die ze hebben meegenomen: sprinkhanen, meelwormen en buffalowormen. En dat allemaal nadat ik van Cristel het Insectenkookboek had gekregen... Overigens kwamen we natuurlijk thuis met ook nog wat eend, springbokfilet, koedoe, parelhoen...





19 september - Tuinbonenquiche
Receptje van Internet, oorspronkelijk met courgette en knoflook. Wel lekker, maar de tuinbonen waren ietwat aan de droge kant, wellicht doordat ze uit een potje kwamen en niet vers gepeld, maar toch denken we dat er wel wat spekjes door hadden gekund...





16 september - Rijstschotel
Sate babi, sambal boontjes, pindasaus, atjar tjampoer, seroendeng, krokante uitjes, kroepoek, druiven uit eigen tuin en een lekker wijntje...





15 september - Twaalf en een half jaar...
Op 17 maart waren we 12 1/2 jaar getrouwd, dus konden we dit weekend nog net voor onze 13e trouwdag een feestje organiseren. We hebben genoten van een High Tea bij de Sfeerstal,, een golf clinic bij Golf & Countryclub Liemeer, een wandeling en aansluitend een borrel en diner in het restaurant "de Heren van Liemeer". In de sfeerstal hadden we 7 kamers gereserveerd en hebben we nog samen aan de ontbijttafel gezeten. We werden verrast met een toepasselijk cadeau: een arrangement in een leuk hotel op Texel. Ook omdat het goed weer was is het een uiterst geslaagde happening geworden.





07 september - Gouda Culinair
In het Houtmansplantsoen in Gouda wordt al een paar jaar "Gouda Culinair" gehouden. Er staan dan een aantal stands van restaurants, er is een bar, er is muziek en je kunt verschillende hapjes op de verschillende terrasjes uitproberen. Wij gingen van Buiten Eten en Drinken (Millefeuille met bospaddenstoelenragout en Thaise salade) naar Proeven (Taartje van Japanse schorseneer en Kabeljauwwangen) naar Scheeps (Zeebaars al ajillo en Rijstbavarois na). Vergezeld van enkele glazen rose (Bodega Norton Mil Rosas Merlot Rosado) en het fantastische weer een prima avondje.





06 september - Pancakes
Normaal pak ik een pak pannenkoekmix en volg de instructies op het pak op (wel met een extra ei er in...), maar Cristel had een recept voor buttermilk pancakes gevonden dat we wel eens uit wilden proberen. In Florida en Canada hadden we ook al weer een paar keer van die lekkere luchtige pannenkoeken gehad, dus nu maar eens zelf proberen. Dat beviel prima, vooral met echte maple syrup erover en knapperig gebakken pancetta erbij. Goed receptje!







31 augustus - Bij de beesten af
Of ik nog dieren in het wild tegen ben gekomen in Canada? Behoudens twee elanden, een koe, een bever en een beluga walvis niet zo veel nee. En dat die beesten er dan zo rustig bij blijven staan. Gewoon eng!





27 juli - Canada
Van 27 juli tot 25 augustus waren we op vakantie in canada. Cristel had een route uitgezet van Toronto naar Prince Edward Island (PEI) en terug. Onderweg kwamen we door Quebec: Montreal en Riviere du Loup, door New Brunswick (de hoofdstad Fredericton en Fundy Bay Park), PEI (Charlottetown en PEI National Park), opnieuw New Brunswick (Mount Carlton en Campbellton), opnieuw Quebec (het schiereiland Gaspie, Rimousky, Tadoussac en Quebec City) en uiteindelijk weer terug in Ontario (Ottawa en Gravenhurst). We hebben het schema goed gevolgd, maar hebben ook goed gelet op de weerberichten en weken enkele keren ervan af om zo goed mogelijk weer op te zoeken. Dat kon niet vermijden dat we de derde week wat wolken, regen en mist hadden, maar gelukkig nauwelijks op momenten dat we er veel last van hadden. Deze trip bevatte wat meer bezoeken aan steden en dorpjes ten opzichte van de vorige keer in 1999, toen we de westkant bezochten. Het westen is wat spectaculairder qua natuur zoals de Rocky Mountains, alhoewel we nu de Niagara watervallen hebben overgelsagen, want die hadden we al eens bekeken... Vanwege het goede weer deze keer wat meer terrasjes met lekker eten en drinken. Gevolg: nu moet ik weer 3 kilo afvallen... De foto is van het parlementsgebouw in Ottawa, in de spiegelingen van een kantoorgebouw. Meer foto's staan straks weer onder Verhalen en foto´s.





26 juli - Kaasmarkt Gouda
Ik roep al 10 jaar tegen Cristel dat ik een keer naar de kaasmarkt in Gouda toe moest. Ik woon er tenslotte en dus moest ik toch die grote trekpleister eens bekijken. Vandaag had ik eindelijk eens vrij op een donderdag en was het mooi weer, dus heb ik de kans gegrepen. Tja, dat draaide dan toch lichtelijk op een anti-climax uit. Er lagen een aantal kazen op een stuk terrein van zo'n 10 bij 40 meter op de markt tussen het stadshuis en de waag en daar stonden dan wat figuranten het aanprijzen van de kaas en het loven en bieden uit te beelden... Nou ja het was lekker weer, dus dat hebben we dan ook weer gehad. Volgende keer maar eens de kaasmarkt van Alkmaar bezoeken?...





25 juli - Lekker buiten zitten
Heerlijk dat weer. Lekker buiten zitten tot laat in de avond. Zie je ook weer eens wat gebeuren. Egels die door je tuin hollen en een gekke kat van de buren, die in hun leibomen klimt. Tja, ze zijn er niet en als de kat van huis is... eh tja dan klimt de poes in de boom of zo...





21 juli - Wat eten we vanavond
Baskische tonijn steaks (met knoflook, paprika en bacon) met gebakken roseval aardappeltjes met een uitje. Gekookte rabarber. Amarula ijs na en schuimpjes (overgebleven eiwitten van het ijs...) voor bij de koffie. De eiwitten wilden niet zo erg stijf worden, dus de schuimpjes bleven nogal plat, maar ze smaakten goed...





15 juli - Kruisbessen
Tijd om de kruisbessen en nog een paar zwarte bessen naar binnen te halen. Morgen maak ik er wel jam van. Eens kijken of er nog een leuk recept te vinden valt op Internet.





15 juli - Klussen klussen klussen
Enkele uurtjes op vrijdag en vandaag leveren nog niet zoveel vooruitgang, maar in ieder geval lopen er nu balkjes over het kozijn en de muren en is de waterleiding verdwenen achter een mdf plaat. Vrijdag ook links nog een mdf plaat erop en dat kan ik verder met het ophangen van plafondplaten. Kan het plafond na 1 1/2 jaar ook weer eens dicht...





14 juli - Tanken na 890 km
Op individuele stukken haal je misschien 1 op 23, maar als je afwisselend zelf rijdt en je vrouw en dan ook nog verschillende stukken, kom je lager uit. Toch een voorlopig record: in Hengelo moest ik na 889,5 km tanken en ging er 49,26 liter in. Een knappe 1 op 18,06 dus toch (weliswaar nadat ik er al 500 km zuinig mee gereden had op en neer naar het werk dan...).



09 juli - Salade
Verser krijg je het niet. Op mijn verjaardag had ik plantjes gekregen met tomaten, paprika's en pepers en enkele kruiden: bieslook, oregano en munt. Van die spullen (behalve de munt) vandaag dus een salade met wat sla. Stokbroodje kruidenboter erbij en smullen maar...





05 juli - Toulouse
Heel vervelend toch dat ik op donderdag 5 en vrijdag 6 juli voor het Europese Safera project naar Toulouse moest en het weekend aansluitend samen met Cristel in Toulouse moest blijven. Het was er eigenlijk veel te warm, zodat we van terrasje naar terrasje moesten wandelen, de leuke huisjes en straatjes in de oude binnenstad moesten bekijken, enkele museums moesten bezichtigen en ontbijt, lunch en diner ook al op straat moesten opscharrelen. Blij dat we weer naar huis mochten...





03 juli - Wat eten we vanavond
Heel simpel een broodje hot dog met enkele gegrilde little gems met wat parmezaanse kaas.





01 juli - Wat eten we vanavond
We hadden geen boodschappen gehaald voor vandaag, want we dachten dat er wel wat over zou blijven van mijn verjaardag. Die beetjes salade hebben we echter met de lunch al opgemaakt, dus was het maar goed dat mijn zus wat spullen uit eigen tuin had meegenomen. Zo konden we genieten van gebakken nieuwe aardappeltjes met rozemarijn, basilicum en oregano en een paar uitjes, een lamsschijf (uit de vriezer) en een Griekse salade met een snack-komkommer van mijn zus, een paprika van het paprika plantje dat ik van de schoonfamilie kreeg en enkele overgebleven tomaten en olijven. Smullen maar weer...





30 juni - Verjaardag
Ik mocht nog niet klagen qua weer/temperatuur. Een paar kleine buitjes tussendoor en het was weer droog, zodat we in ieder geval buiten konden eten. Iedereen bedankt voor zijn komst en de cadeau's. Ik had wel gezegd dat iedereen een goed humeur mee moest nemen en veel cadeau's..., maar ik had vervolgens eigenlijk geen cadeauwensen, dus ik werd toch verrast met een hoop originele cadeau's...





24 juni - Wat eten we vanavond
Tapas: een salade van tonijn, aardappel, bosui en dressing. Runderspiesjes met tomaat, paprika en ui in een sinaasappel-peper dressing. Gesmoorde komkommer met munt.





24 juni - Klussen klussen klussen
Ik wilde een tijd terug al de plafondplaten erop zetten, maar daar moest ik even mee wachten want de warmwaterleiding loopt over de muur heen en die ga ik achter een mdf plaat verbergen. Datzelfde doe ik ook boven en links van het kozijn om een evenwichtig geheel te maken. Vandaag kwam ik niet verder dan alleen het stuk boven het kozijn: zoals gebruikelijk schiet het niet op omdat ik geen echt plan heb, maar slechts een vaag idee in mijn hoofd heb en onderweg verzin hoe ik het precies uitvoer. In ieder geval heb ik hier weer een begin gemaakt, nu nog wat meer van die druilerige zondagen: dan schiet het weer wat op.





23 juni - Wat eten we vanavond?
Rijstrolletjes gevuld met paprika, komkommer, radijs, kipreepjes, koriander en munt. Clafoutis van zwarte bessen, bramen en aalbessen uit eigen tuin.





21 juni - 4.3 liter op 100 km!
Het record van 22 maart is er aan! Ik denk dat de bodem nu toch wel in zicht is, maar dat dacht ik de vorige keer ook, dus ik ben benieuwd of dit nog beter kan. Ik weet eigenlijk niet waarom het vandaag dan nog weer eens zuiniger kon: uiteraard rij ik slechts 85 op de snelweg, achter een vrachtwagen, maar dat had ik de vorige keer ook gedaan. Wel heb ik nu iets langer oop de cruise control gereden, maar of dat het m doet? Bovendien dacht ik niet dat het vandaag zou lukken, omdat er een weeralarm was afgegeven. Maar de drukte op de A12 viel mee, mogelijk omdat iedereen al eerder naar huis was gegaan? In ieder geval zal ik het blijven proberen: ik heb het gevoel dat er nog iets meer in zit, omdat ik lange stukken ongeveer 3,5 l/100 km rijd, maar ja, die 45 km tussen werk en huis is wellicht net niet lang genoeg, want toen ik er bij Reeuwijk afdraaide had ik zelfs genmiddeld 4,2 l/100 km gereden. Dan moet je die laatste kilometers met wat stoplichten helaas nog door...





20 juni - Wat eten we vanavond
Maar weer eens een quiche variatie: met prei en garnalen. Makkelijk en erg lekker...





17 juni - Aalbessen
Vorig jaar kon ik eind mei de bessen al plukken, maar dit jaar zijn we ongeveer twee weken later. Ondanks de mooie dagen na hemelvaart toch minder zon gehad dan vorig jaar dus. De eerste lading is inmiddels al in de aalbessengelei beland.





15 juni - Waterleiding
Mijn vrije vrijdag ging op aan het opvangen van de mannen van Oasen, die een flink gat naast het huis groeven en later gedwongen waren ook maar een flink gat te graven aan straat. Wij hadden al een tijd weinig waterdruk in huis en dat ligt dus aan een lek ergens tussen de leiding onder de straat en de aansluiting bij ons. Men was verbaasd om nog een oude loden leiding te vinden, maar dat verbaasde mij eigenlijk helemaal niet. Ik heb al ettelijke meters loden leiding aan mijn Pa gegeven, die er dan weer loodjes mee maakt om mee te vissen. Het lek is nog niet gerepareerd, maar wij hebben zolang in ieder geval een noodaansluiting en dat merken we meteen in huis. Nu kunnen er weer gewoon twee kranen tegelijk open en kun je het toilet doorspoelen als je onder de douche staat. Zonder stromend water doe je in huis toch eigenlijk niets.





09 juni - Zwagersweekend 2012
Dit jaar was zwager Ronald aan de beurt om het zwagersweekend te organiseren. Hij had bedacht dat we naar Bottrop zouden gaan, alwaar we in een B&B overnachtten. Op vrijdagavond werden we rondgeleid door een oude Duitse steenkolenmijn, de Zollverein Zeche, door een voormalig werknemer. Op zaterdag hebben we bij Tree2Tree tussen de bomen geklauterd langs kabels, loopbruggen en platforms in de boomtoppen. Daarna bekeken we een tentoonstelling in een oude gashouder en konden we gaan "genieten" van Nederland - Denemarken in het Brauhaus, dat naast de B&B lag. Ondanks de 0-1 verliespartij van Nederland (en de winst voor de Duitsers tegen Portugal direct erop...) wederom een geslaagd zwagersweekend!





07 juni - CEV rules!
Negen jaar na het winnen van het RIVM volleybaltoernooi doen we het nog eens over! Uit het sterrenteam van 2003 deden Durk, Eelke en ik opnieuw mee, samen met Arianne, Yvo en Piet. Ik moet zeggen dat ik er niet jonger op wordt en aardig moe was na de laatste wedstrijd en mijn schouder het maar net uithield, maar ik had het er graag voor over om nog 1 maal het kunstje te kunnen flikken met CEV als centrum, voordat we overgaan naar de nieuwe centra binnen RIVM. De overwinningsbitterballen smaakten heerlijk!





18 mei - Florida
Eind mei zijn we er even tussenuit geweest voor een voorjaarsvakantie naar Florida. Cristel had genoeg flying blue miles verzameld voor 3 tickets Amsterdam-Miami, dus we hoefden alleen nog een camper te huren en 1 overnachting voor de eerste nacht in Miami te regelen. Vanuit Miami reden we naar West Palm Beach, Cape Canaveral, Orlando (Universal Studios - Islands of adventure), St. Augustine (oudste stadje in de VS), St. Petersburg (bezoek aan het Dali Museum), Tampa (Riverwalk), de Everglades (board walk en een ritje met een propeller boot) en de "Keys" (bezoek aan Key west en twee State Parks). Het was weer een geslaagde trip, waarin we een beetje hebben rondgekeken, genoten van het weer en lekker hebben gegeten en gedronken op diverse terrasjes.





17 mei - Keramiekmarkt
Ook dit jaar konden we het niet laten even over de keramiekmarkt te lopen...





13 mei - Wat eten we vanavond
Seccatarolletjes met rucola en pijnboompitten en tomaten-mozzarella taart.





13 mei - Liquidambar
Door de strenge vorst van de afgelopen winter zijn er een aantal planten en bomen doodgegaan. Een aantal plantenpotten zien er niet best uit, de bamboe heeft waarschijnlijk ook de genadeklap gekregen en vermoedelijk zijn de granaatappel, aarbeiboom en slaapboom ook verloren. De eucalyptus was zeker dood en die hebben we vervangen door een "Liquidambar Aureus". Deze moet zeer winterhard zijn en in de herfst mooie goud-geel gekleurde bladeren geven. Afwachten maar weer...





08 mei - Wat eten we vanavond
Een noedelsalade met knapperige tofu, wortel, pinda's, koriander en komkommer. Volgens het recept moest de komkommer in lange plakken gesneden worden, maar de volgende keer gaat ie er ook in reepjes in, want dat eet stukken makkelijker...





06 mei - Wat hebben we bij de koffie?
In het toetje van gisteren werd de vla gemaakt met 2 eidooiers. In de krabkoekjes moest ook een eidooier. De drie overgebleven eiwitten kon ik dus mooi gebruiken om schuimpjes mee te maken. Als variatie heb ik er, naast de poedersuiker, een zakje Nescafe Latte Karamel aan toegevoegd. Geen slechte keuze!





06 mei - Wat eten we vanavond
Een simpele aardappelsalade uit Toulouse: gekookte aardappels met een fijngesnipperd sjalotje en peterselie, een dressing met mosterd, azijn en olijfolie en lekkere worstjes met knoflook en salie. Lekker met wat sla en een wijntje...





06 mei - Klussen klussen klussen
Vandaag zo'n klusje waar je nauwelijks iets van ziet, maar dat veel tijd kost en toch noodzakelijk is: de warm water leiding die sinds de verbouwing van de badkamer een flink eind onder het plafond hing moest nog weggewerkt worden tegen de balken en de muur, zodat ik hem straks kan verstoppen achter het plafond en achter een paar opgedikte kozijnlatten.





05 mei - Wat eten we vanavond (2)
Het toetje werd een lekker bakje met bramen en bosbessen in zelfgemaakte vla in een bladerdeegbakje. Zoals je aan de fotos kunt zien gebruik ik een doodgewone soldeerbrander om daarna de poedersuiker te carameliseren en er dus een brulee laagje op te maken. Oke, het is niet zo geraffineerd als een echte crème brulee brander, maar het werkt wel...





05 mei - Wat eten we vanavond (1)
Vooraf een kokos-citroen-garnalen soepje. Als hoofdgerecht Thaise krabkoekjes en een rijstsalade.





30 april - Wat eten we vanavond
"Duck a la mango", boontjes met spek en rösti rondjes.





30 april - Lunch
Zomaar wat overgebleven spullen van de tapas: kabeljauw, bosui, bieslook en een rode peper, samen met bladerdeeg, ei en kaas wordt dat een lekker tussendoortje buiten.





30 april - Buiten zitten
We dachten "het zal wel weer met dat weerbericht: typisch zo'n koninginnedagweerbericht". Maar het klopte dus toch wel: konden we tenminste ons nieuwe tuin "setje" eens uitproberen. Jammer voor de bijkeuken: eigenlijk zou ik vandaag naar de Gamma om allerlei spullen te halen en verder te klussen, maar dat mooie weer moet je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan, dus van klussen kwam vandaag niet veel...





29 april - Wat eten we vanavond
Tapas. Een venkel-sinaasappel-olijven salade. Brood met knoflook-tomaten uit de oven. Pittige kaas-churros. Avocadoschil met luchtige kabeljauw-avocado vulling. En een krab-amandel taartje. Het was weer eens genoeg en heel erg lekker, maar ja het is maar 1 x koninginnenach in Gouda...





28 april - Uit eten...
Tenminste dat was oorspronkelijk het plan, maar ja met dat zeikweer buiten hadden we helemaal geen zin meer om naar de stad te lopen. Dus draaiden we maar wat in elkaar ook al hadden we geen eten gehaald: Cristel had van vorig weekend nog een paar asperges overgehouden en alvast soep voorbereid, dus die konden we gewoon ontdooien en met wat verse peterselie afmaken. En voor een pizza al tonno heb je ook niet meer nodig dan een blikje tonijn, een ui, tomatenpuree, olijven, kaas en wat kappertjes, dus die hebben we in een handomdraai ook op tafel gezet (bloem, gist, suiker, zout en olie voor de bodem heb je uiteraard altijd in huis...). Tja, als je goed kunt koken hoef je de deur niet uit!





27 april - Wat ga jij doen met Koninginnedag?
Nou gewoon: lekker genieten van de oranje tompoucen. Nu in de reclame bij de Plusmarkt: 5 voor 1 Euro 89. (Vorig jaar hadden ze een 1 + 1 gratis actie, dus mogen we wel zeggen dat ze dit jaar verrekte duur zijn...;-).





27 april - Smsje
Om zo'n overduidelijke nep SMS moet de politie toch kunnen lachen? Ik zat in ieder geval in de bus hard te lachen toen ik het las. Later dacht ik echter "klopt dit bericht nou wel?: zo'n gozer van 15 gebruikt toch geen SMS, die zit toch gewoon te whatsappen?...". Overigens heel goed dat de politie het bestraffen van dat jochie aan zijn moeder over heeft gelaten. Ik zie het al helemaal voor me: die gozer is natuurlijk een kleerkast van jewelste en zijn moeder een klein vrouwtje, maar ondertussen heeft ze hem helemaal onder de duim: "die telefoon krijg je de komende maand niet meer terug en je gaat nu je kamer opruimen..."!





15 april - Muurtje
De laatste muur in de bijkeuken heeft nu ook een stuclaag gekregen. Alle muren moeten nog een keeer glad afgewerkt worden met een toplaag, maar ik denk dat ik nu eerst even verder moet met het wegwerken van een waterleiding en het afwerken van de kozijnen. Nog genoeg te doen dus...





15 april - Latte Macchiato
Net als de cappuccino van 22 januari kun je natuurlijk ook een latte macchiato maken door eerst de geschuimde melk in het glas te schenken en daarna de espresso er in te gieten. Als de espresso er voorzichtig in wordt geschonken hou je de typische drie laagjes over, die uiteraard het best tot hun recht komen in een glazen kopje.







09 april - Paasbrunch & diner
Gezellig bezoek gehad van Pa en Ma. Uiteraard die bramenmuffins gegeten bij de koffie. Voor de brunch een broodje, een kaas-bieslook souffle en chili-knoflook-garnalen. Bij het diner gegrilde haloumi kaas vooraf en gebakken tonijnsteak met salade en polentasticks als hoofdgerecht. Eigenlijk hadden we tussendoor nog moeten wandelen om het er weer af te lopen, maar door de regen kwamen we niet verder dan een potje Scrabble...





09 april - Libelle
Omdat m'n vlinder was opgegeten door de kat van de buren kreeg ik nu een libelle die niet ronddraait maar licht geeft. Hij gaat van rood naar blauw, naar geel, naar groen...





08 april - Wat eten we vanavond
Vooraf carpaccio. Als hoofdgerecht Boboti, rijst met mangochutney en geroerbakte zeekraal. Weer eens wat anders met Pasen...





08 april - Muffins
Bramenmuffins om precies te zijn. Met drie bramen per muffins, uit die bak, die ik in augustus ingevroren had. Lekker tijdens de Pasen bij de koffie...





08 april - Klussen klussen klussen
Vandaag even een ander klusje dan de bijkeuken. De oude hor (links) moest vervangen worden: het horgaas is deels kapot, maar belangrijker was dat hij niet meer open bleef staan: het is een soort klikconstructie, die in het midden moet klikken en het niet meer doet. Daarvoor had ik wel een soort klem gemaakt, maar die liet ook wel eens los en dan schrok je je rot als ie met een knal terugrolde. De nieuwe hor (rechts) schuif je gewoon naar de gewenste positie en blijft dan staan. Kostte wel weer een aantal uurtjes, dus dat was het dan wel weer voor paaszondag. Ook al omdat er nog wat muffins gemaakt moesten worden en een lekker paasmaaltje uiteraard.





01 april - Houston (by night, vanuit de hotelkamer)
Geen 1 april grap, maar dit jaar zat ik van 1 tot 5 april in Houston voor het 8th Global Congress on Process Safety. Op maandag 2 april gaf ik een presentatie over de mogelijkheid om faalfrequenties van apparatuur te actualiseren met een nieuwe methode. Gelukkig was mijn presentatie gepland aan het eind van de eerste dag. De andere twee dagen kon ik relatief relaxt luisteren naar de vele presentaties. Af en toe toch wel leuk je weer eens op een andere plek op deze aardbol te mogen verdiepen in je vakgebied. Leuk congres, waar ik weinig andere mensen kende, maar toch aardig wat contacten heb gelegd en even van de Amerikaanse "cultuur" en het lekkere weer kon genieten.





25 maart - Wat eten we vanavond
Salade van garnalen, mango, bleekselderij, koriander, selderij en peterselie, met een dressing van ui, Thai curry paste, mango chutney, Griekse yoghurt en mayonaise.





25 maart - Klussen klussen klussen
De laatste muur vandaag deels gestuct. Deels, want het weer was eigenlijk te mooi, dus moesten we natuurlijk ook nog even genieten van een roseetje in de zon...





24 maart - Terug naar Portugal?
In 2009 hadden we een mooie rondleiding bij Calem gehad en enkele flessen droge witte port meegenomen. Deze beviel zo goed dat ze al snel op was. Helaas kwamen we er achter dat ze niet of nauwelijks te verkrijgen is in Nederland. Toen we vorig jaar uit Brazilië terug kwamen en via Lissabon vlogen had Cristel uiteraard al snel uitgevonden dat ze op het vliegveld te koop was en 2 grote literflessen meegenomen. Maar nu is ze al weer op! Binnenkort eens een lang weekendje Lissabon of Algarve?





24 maart - Pak een bak
Dat dacht dat bezopen tuig zeker toen ze vannacht rond een uur of vier uit de stad kwamen lopen. Leuk natuurlijk om met zo'n groenbak rond te rijden en die te water te flikkeren. Gelukkig was het de groenbak, die ikzelf enkele jaren terug al eens uit de sloot had gevist en die toen waarschijnlijk ook door beschonken jeugd erin gereden was. Wij gebruiken die bak nu om het plastic afval in op te slaan en omdat dat in een grote zak zit en de bak maar deels onder water lag viel de schade mee. Even het water eruit en de plastic zak leeg laten lopen en we kunnen weer verder. Misschien tocn nog maar een hek aan de straatkant maken om het binnenlopen enigszins tegen te gaan...





22 maart - 4,4 liter op 100 km!
Vandaag een nieuw record gereden. Met de audi 4,4 liter benzine per 100 km verreden. Ik had midden vorig jaar al een keer 4,7 liter/100 km verreden en dacht dat het nog wel iets beter kon, maar dat ik dan ook meteen het record zou verpulveren had ik niet gedacht. Op het stuk van RIVM naar huis (45 km) heb ik dus 1 op 22,7 gereden en 2,02 liter benzine verbruikt. Niet gek, helemaal als je het vergelijkt met de 5,0 liter/100 km die audi zelf vermeldt voor een rit buiten de bebouwde kom. Maar ja, je moet maar zo gek zijn om de hele tijd achter een vrachtwagen te blijven hangen, die 82 km/h rijdt...





17 maart - Het eetstokje
Zo heet de rubriek in het personeelsblad van het RIVM. Het stokje wordt telkens doorgegeven maar de laatste keer werd ie doorgegeven aan iemand, die niet meer op het RIVM werkt. Daarom vroeg redacteur Ad, een collega van mij, of ik een stukje wilde schrijven. Geen probleem: genoeg goeie recepten en foto's dacht ik zo. Aangezien we ooit in Thailand een kookcursus hebben gehad leek het me wel leuk om daar wat over te schrijven en ik had ook een mooie foto van het gerecht Tom Yam Kung, maar ze hebben vervolgens een andere foto geplaatst. Ik moet Ad nog vragen waarom eigenlijk, die foto van mij vond ik mooier, vinden jullie ook niet?





11 maart - Wat eten we vanavond
Thaise garnalenkoekjes en een clafoutis met hamreepjes en doperwten...





11 maart - Vlinder kapot
De nieuwe buren hebben een jonge kat. Leuk beest, valt nog eens aan te halen, maar nu ie weet dat ie in de tuin mag komen heeft ie zijn slag geslagen. Vandaag was er volop zon en dus draaide de plastic vlinder, die ik van mijn moeder had gekregen op mijn verjaardag en op zonne-energie draait, netjes zijn rondjes. Hij was eesrt rood met zwart en wit maar door de zon was het rood volkomen weggebleekt. En nu heeft die kat, geobsedeerd door die ronddraaiende vlinder, dus de helft van de vlinder opgegeten. Zou ik aan Ma een nieuwe durven vragen?





11 maart - Klussen klussen klussen
Tja, ik zou vandaag de laatste muur stucen, maar het was wel erg lekker weer buiten, dus heb ik de poort gerepareerd (slot wou niet meer open), rommel uit de gang verwijderd en lekker met de iPad en een biertje in de tuin gezeten. Uiteindelijk heb ik wel nog de gaten gevuld, die overbleven, toen ik de stellatten weghaalde. Tussentijds heb ik nog wat videotapes gedigitaliseerd en een aantal oude foto's gescand, dus ik heb niet stilgezeten dacht ik zo...





11 maart - El Mariachi
Dit weekend eindelijk eens de "Mexico" trilogy van Robert Rodriguez gezien. De film Desperado hadden we al eens gezien, maar eigenlijk moest je eerst "El Mariachi" zien om te begrijpen waarom Antonio Banderas zo met die koffer rondzeult. En ach een film met Salma Hayek nog eens te zien is natuurlijk geen straf... Leuke trilogy met typische Rodriguez humor: mannen, die de lucht in geslingerd worden als er een paar kogels op hen afgevuurd wordt, Johnny Depp, die de rechterhandschoen aandoet op zijn linkerhand (maar ja, hij is dan ook blind gemaakt door de mannen van drugsbaron Barillo)... Het leek me tijd om de trilogy eens te zien toen zwager Ronald me een favoriet stukje uit Once Upon a time in Mexico wilde laten zien en ik dat niet wilde omdat ik hem nog moest zien...





10 maart - Wat eten we vanavond
Sint Jakobsschelpen met saffraansaus, geglaceerde wortels met dadels en verse tijm en gebakken aardappels als hoofdgerecht. Voor het dessert heb ik het klassieke recept voor zwarte kersen clafoutis gebruikt maar er een mengsel van kruis-, zwarte en aalbessen in gedaan. De kruisbessen en zwarte bessen zijn nu definitief op. In de vriezer hebben we nu alleen nog aalbessen, bramen en nog wat schijven Elstar appels. Eens zien wat we daar nog mee kunnen doen... Voor je het weet heb je weer een nieuwe oogst. Vandaag moesten we de bramen al snoeien: die begonnen al weer flink uit te lopen en dus kon het dode hout en de stengels die teveel de tuin in groeien eraf. Afwachten of we wel een oogst binnen krijgen, want de schutting staat behoorlijk krom en de nieuwe buren hebben ook wel plannen om een fatsoenlijke schutting neer te gaan zetten, dus...





07 maart - Wat eten we vanavond
Tsire kofta's (gehakt stokjes, gewenteld in tsire poeder: gemalen pinda's, chilipoeder en koekkruiden) en salsa met meloen, bosui, avocado en rode peper. Lekker met een pita broodje.





26 februari - Wat eten we vanavond
Krab-maiskoekjes met een dressing van azijn, rode peper en koriander. Gefrituurde courgetteschijven. Kruisbessen-slagroomvla. Lekker stokbroodje kruidenboter en een goed wijntje erbij, et voila!





25 februari - Wat eten we vanavond
Vooraf escargots met kruidenboter en peterselie uit de oven. Als hoofdgerecht een komkommer/tomaat/feta salade en een aardappeltaart uit Idaho: laagjes aardappel, ui en kaas met tijm, peper en room.





25 februari - Lampen
Hoe kan het toch dat ik vandaag 4 lampen moest vervangen? Dat lijkt wel toeval, maar eigenlijk is het snel verklaard: die lamp bij de voordeur was al een tijdje stuk, maar daar moet ik een ladder voor neerzetten en het was me te koud de laatste tijd... Die kleine lampjes in de woonkamer vallen nauwelijks op en waren eigenlijk ook al een tijdje stuk, maar ja, dan moet ik weer in de kelder duiken om die lampjes op te zoeken. Toen vorige week ook de lamp van de Honda stuk ging moest ik toch maar eens wat gaan vervangen. Kostte natuurlijk helemaal niet zoveel tijd toen ik eenmaal bezig was, maar ja ik ben ook liever lui dan moe...





19 februari - Klussen klussen klussen
Eindelijk weer eens tijd om te stucen. Nog 1 1/2 muur te gaan...





11 februari - Wat eten we vandaag
Omdat we nog in het wildseizoen zitten (of anders in een wild seizoen zitten...) vandaag een lekker hertenbiefstukje met een kruisbessensaus, aardappelkroketjes, groene asperges en gegrilde maiskolfjes. Smullen...





01 februari - La Toussuire
Even een weekje er tussen uit om te skiën. Dit jaar waren we in La Toussuire, een skigebied in de Savoy regio. We hebben ons weer vermaakt, ook al was het wat kouder dan andere jaren (kwam dat thermisch ondergoed weer goed van pas...).





22 januari - Wat eten we vanavond
Een beetje buiten het seizoen: asperges. Kan wel als ze uit Peru komen... Lekker met krieltjes, een eitje, een Amerikaanse beenham en een lekker botersausje om het af te maken...





22 januari - Cappuccino
Vrijdagavond had ik van Kees een boek over Baristas en een melkkannetje gekregen voor het mede-organiseren van het 10 jarig CEV feest. Goed kannetje: op onze espressomachine zit een constructie om automatisch melkschuim te maken via een slangetje, maar via het stoompijpje en dit kannetje werd het schuim veel steviger, zelfs van magere melk. Nou dat boek nog even goed doorlezen en een echte barista worden...





15 januari - Valencia Punch
Omdat we cranberriesap hadden gehaald (nou ja, als je dan goed op het pak kijkt is dat dus 80% appelsap en maar 20 % cranberriesap, maar ja...) dit weekend al de tweede cocktail daarmee. Een Valencia punch: 4 delen 43, 1 deel sinaasappellikeur en aanvullen met cranberrie sap.





15 januari - Klussen Klussen Klussen
Tja, ziet er niet naar uit dat ik hard ben opgeschoten, want dat stukje rechts had ik toch al gedaan? Ja, maar vandaag heb ik er top fix overheen gesmeerd om het nog wat gladder te krijgen. Nu ben ik er tenminste redelijk zeker van dat het uiteindelijk ook vlak gaat worden. Nou ja en verder had ik wat opdikringen gehaald bij de Gamma en die heb ik her en der ook op de wandcontactdozen gezet...





14 januari - Cointreaupolitan
5 delen Cointreau, 3 delen cranberriesap en 2 delen limoensap...





08 januari - Klussen Klussen klussen
Voor ik verder ga met stucen eerst even een plint en een plaatje geplaatst achter de de CV voor de vloerverwarming, want daar kom ik met Knauf echt niet achter.





07 januari - Wat eten we vanavond
Makkelijk toch dat Internet. Nog wat geitenkaas over en wel zin om een quiche te maken? Even googlen en je hebt een recept voor quiche met geitenkaas te pakken. Zoals je op de foto kunt zien, eigenlijk gewoon een quiche met enkele bolletjes geitenkaas er in verdeeld.





07 januari - Spiced rum punch
Tja, we hadden nog wat sinaasappels en limoenen over, dus met wat rum, suikersiroop en wat kruiden (nootmuskaat, kaneel en kruidnagel) maak je daar snel een lekkere spiced rum punch van...